Search

Kaipauksen pääsiäinen

Tavallisesti tähän aikaan vuodesta, hiljaisella viikolla, opiston pääaulassa pidetään arkipäivinä aamuhartaus. Nämä hartaudet liittyvät palmusunnuntaihin, kiirastorstaihin, pitkäperjantaihin ja pääsiäisloman jälkeen pääsiäiseen. Olemme myös vuosittain järjestäneet hiljaisen viikon ehtoollisen. Tänä vuonna emme voi pitää näitä hartauksia emmekä viettää ehtoollista. Emme voi edes mennä oman seurakuntamme tai lähialueen kirkkoon. Sama tilanne koskee useimpia ihmisiä ympäri maailmaa.

Este osallistua koskee kuitenkin monia muitakin asioita. Emme voi osallistua opetukseen ryhminä luokissa, emme ruokailla tai kahvitella yhdessä, emme urheilla tai mennä yhdessä kaupungille. Luulen, että tämä kevät ja tämä pääsiäinen tullaan muistamaan erityisenä ja poikkeuksellisena. Kaiken takana on yksi vakavan taudin aiheuttava virus, joka on saanut koko maailman äkisti sulkeutumaan ja kieltämään yhteiset kokoontumiset.

Tämän ennen kokemattoman tilanteen vaikutuksia ei voi vielä arvioida. Kriisi aiheuttaa joka tapauksessa pelkoa, yksinäisyyttä, sairautta ja surua. Jollakin tavalla poikkeustilanne voi myös yhdistää ihmisiä. Olemme kaikki alttiita tartunnalle ja sairastumiselle eikä taudin vakavuutta pysty ennakoimaan. Voimme aavistaa sen, mitä ihmisenä oleminen on pohjimmiltaan kaikkine rajoituksineen. Elämä on epävarmaa.Pääsiäinen on ylösnousemuksen juhla. Jeesuksen väkivaltainen kuolema tuli rajuna ja yllättäen hänen läheisilleen. Uusi testamentti kirjoitettiin muutama vuosikymmen näiden ensimmäisen pääsiäisen tapahtumien jälkeen. Se kirjoitettiin julistamaan, että Jeesus ei jäänyt hautaan. Elämä voitti kuoleman pääsiäisaamuna.

Paastonaika päättyy, mutta tänä pääsiäisenä emme tiedä, milloin vapaudumme koronaviruskriisistä. Sen vaikutukset tulevat tuntumaan pitkään. Voimme toivottaa ja rukoilla toisillemme jaksamista ja muistaa erityisesti niitä lähimmäisiä, jotka ovat sairaalahoidossa ja heidän hoitajiaan ja omaisiaan. Tavallisen arjen ja tavallisen pääsiäisen kaipaus yhdistää. Jonkin paremman kaipaaminen tai odottaminen on myös ominaista herännäisyydelle, opiston taustaliikkeelle.

Siunausta, varjelusta ja rauhaa pääsiäiseesi ja alkavaan kevääseen.

Matti Ijäs, opistopappi

Julkaisemme meille ajankohtaisia asioita tai kuulumisia blogin muodossa. Ilolla otamme vastaan kaikki kommentit ja keskustelut kirjoituksiin liittyen.

Lisää artikkeleita