Search

TUVAn täydeltä nuorta intoa

Muhammad Altinawi on opiskellut seitsemän kuukautta TUVAssa. Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus eli kavereiden kesken TUVA niittaa yhteen aikaisemman kymppiluokan, LUVAn ja VALMAn. Aloite TUVAsta tuli Opetushallitukselta, ja Turun seudulla mukana on useita oppilaitoksia.

”Fysiikka ja matematiikka ovat lempiaineitani. Niiden lisäksi opiskelemme myös englantia, kemiaa, maantietoa, ruotsia, TVT:tä ynnä muuta”, Muhammad kertoo.

Muhammad tykkää opiskelusta TUVAlla.

Muhammad tuli TUVAlle korottamaan peruskoulun päättötodistuksen arvosanoja. Tulevaisuudessa hän haluaisi olla koodari, sillä tietotekniikka kiinnostaa tosi paljon.

”Tai voisinhan minä olla vaikka automyyjä. Sekin olisi tosi siistiä”, Muhammad sanoo. ”Ensin ajattelin, että haluaisin merikapteeniksi, mutta sitä varten pitäisi muuttaa Raumalle ja opiskella ruotsiksi”, Muhammad sanoo.

Muhammad teki TET-harjoittelun kaupassa. Hän tykkää opiskelusta TUVAlla tosi paljon.

”Kannattaa tulla, jos haluaa korottaa arvosanoja. Ja opettajat ovat tosi kivoja”, Muhammad kehuu.

”TUVA on väljä kehikko eli jokaisen henkilökohtainen opiskelusuunnitelma on hyvin yksilöllinen”, ryhmävastaava Thang Nguyen eli tuttavallisemmin Tane kertoo.

Suurin osa TUVAn opiskelijoista haluaa jatkaa opiskelemista lukiossa.

TUVAssa on 21 opiskelijaa. Kaikki ovat peruskoulun päättäneitä, ja suurin osa haluaa jatkaa lukioon. Niinpä arvosanojen korottaminen on monilla päällimmäisenä mielessä.

”Meillä on ammattitaitoiset ja pätevät opettajat, eli matematiikan, suomen, biologian, maantiedon ja muiden lukuaineiden korottaminen on hyvin mahdollista”, Tane kehuu.

TUVA kestää koko lukuvuoden eli 38 viikkoa. Syyslukukauden yhden viikon työssäoppiminen kuuluu pakettiin. Myös lukio-opintoja voi ottaa joko lähiopetuksena tai etänä.

Ensimmäinen TUVA on nyt hyvässä vauhdissa, ja kun Tanelta kysyy mistä hän tykkää työssään eniten, vastaus tulee empimättä:

”Nuoret on parasta. Uskon heidän potentiaaliinsa. TUVA on kasvamisen paikka, jonka tavoitteena on oppimismotivaation ja -strategioiden sekä omien opiskelumahdollisuuksien kehittäminen.”

”TUVA on kasvamisen paikka”, kertoo Tane Nguyen.

TUVA on myös paikka, jossa voi oppia tulevaisuuden kannalta tuiki tärkeitä digivalmiuksia jatko-opiskelua varten. Ja koska liikunta on lähellä Tanen sydäntä, hän toivoo löytänsä kunkin nuoren kanssa oman tavan liikkua ja huolehtia hyvinvoinnistaan.

”Istuminen tappaa. Jos edes joku herää tämän myötä aktiivisuuteen, se on voitto”, Tane hymyilee.

Ketään ei kuitenkaan pakoteta mihinkään. Tanen mielestä rutiinit ovat tärkeitä, ne antavat turvallisuuden tunnetta ja luovat säännöllisyyttä elämään.

Teksti: Mika Lamminpää
Kuvat: Janne Peltonen

Voit lähettää tietoturvallisesti esimerkiksi henkilötietoja sisältäviä asiakirjoja ja viestejä turvasähköpostilla. Tästä voit lukea ohjeet turvasähköpostin lähettämiseen.

Lisää artikkeleita