Search

Lastenohjaaja on varhaiskasvatusalan ammattilainen

TahdoTKO lastenohjaajaksi?
– Haku nuorten koulutukseen tapahtuu ensisijaisesti yhteishaun kautta (www.opintopolku.fi)

Helmi Tuulivaara, 22 v ja Nelly Stenman, 21 v, opiskelevat toista vuotta opistolla Kasvatus- ja ohjausalan perustutkintoa, Varhaiskasvatuksen ja perhetoiminnan osaamisalaa. Opinnoissa perehdytään syvällisesti varhaiskasvatukseen. Tutkinnosta valmistunut saa pätevyyden toimia mm. varhaiskasvatuksen lastenhoitajana, lastenohjaajana seurakunnassa, avoimessa varhaiskasvatustoiminnassa sekä perhetoiminnan eri työmuodoissa.

Helmi meni lukion jälkeen vuodeksi Saksaan au-pairiksi. Työkokeilujen kautta leireillä ja päiväkodissa hän sai varmuutta kasvatusalan sopivuudesta. Opisto on mukana Erasmus+ -liikkuvuushankkeissa, jotka mahdollistavat työelämäjaksot kansainvälisessä työympäristössä. Helmillä onkin haaveena päästä Saksaan työelämässä oppimaan ensi lukuvuonna. Nelly on tullut opintoihin suoraan lukiosta. Vapaa-aikana hän piirtää erilaisia hahmoja sarjoista ja peleistä, mm. japanilaisia animehahmoja.

 – Opiskelu on ollut antoisaa ja opettajat asiantuntevia ja innostavia. Mukavaa on, että teoriaopintojen lisäksi on luovempia aineita, kuten käsityötä ja kuvataidetta. Oppitunneilla on myös paljon erilaisia keskusteluja kasvatusalan aiheista. Niissä on saanut tuoda omia näkökulmia esiin, kertoo Nelly. Helmi jatkaa: – Opinnoissa perehdytään monipuolisesti varhaiskasvatukseen ja perhetoimintaan. Ala on myös hyvin työllistävä.

Helmi Tuulivaara (vas.) ja Nelly Stenman ovat tyytyväisiä opiskeluunsa.

Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon mukainen osaaminen osoitetaan näytöissä, jotka toteutetaan työelämässä kasvatusalan ympäristöissä. Nellyllä ja Helmillä on juuri päättynyt yhdeksän viikon pituinen työelämässä oppiminen ja kaksi näyttöä päiväkodissa. Molemmat ovat kokeneet työelämäjaksot mielenkiintoisina ja osaamista lisäävinä. –Olen aina ollut tervetullut työpaikalle. Työpaikkaohjaaja on antanut palautetta vahvuuksistani ja kehittämisen tarpeista. Näyttösuunnitelman kirjoittaminen oli aluksi haastavaa, mutta sekin lähti sujumaan alkukankeuden jälkeen, kertoo Helmi.

Opistolla on mahdollisuus asua opiskeluviikkoina. Perustutkinto-opiskelijalle asuminen ja ruokailut ovat ilmaisia. Nelly on kotoisin Lohjalta ja Helmi Porista. Molemmat heistä asuvat asuntolassa. Tämän syksyn ajan he ovat toimineet asuntolan tutoropiskelijoina, jotka auttavat ja tukevat muita opiskelijoita sekä suunnittelevat yhteisiä tapahtumia asuntolassa asuville opiskelijoille.

– Asuntolassa on ollut tosi kivaa ja olen saanut paljon uusia ystäviä. Asuntolaohjaaja Katri Loukon kanssa on helppo jutella ja hän hoitaa meidän asioita hyvin. Huonekaverini on mukava. Huone on yllättävän iso kahdelle. Niissä on sängyt ja työpöydät molemmille sekä oma vessa ja suihku, kuvailee Helmi. – Vietämme paljon aikaa yhteisessä keittiötilassa, jossa teemme yhdessä ruokaa, katsomme tv-sarjoja ja pelaamme kortti- ja lautapelejä. Meillä on myös yhteisiä tapahtumia, kuten leffailta, melonta ja avantouinti, kertoo Nelly.

Opintojen jälkeen molemmat tahtoisivat jäädä Turkuun, sillä heidän mielestään Turku on sopivan kokoinen, viihtyisä kaupunki, josta löytyy kaikkea. Helmi tahtoisi päästä töihin päiväkotiin; erityisesti pienimmät lapset kiinnostavat häntä. Nellyllä on haaveena päästä opiskelemaan luokanopettajaksi. – Koulutus on todella monipuolinen ja kattava. Näistä opinnoista saa hyvän pohjan kasvatusalan jatko-opintoihin, sanoo Nelly.

Teksti: Niina Heikkilä
Kuva: Janne Peltonen

Lisää artikkeleita