Search

Uurnassa FC Bayern München -logo – Erasmus-vaihdossa saksalaisissa hautaustoimistoissa

Saksalainen hautauskulttuuri on rohkeampaa, värikkäämpää ja räväkämpää. Siellä hautajaiset ovat persoonallisia; otetaan huomioon vainajan elämä ja kiinnostuksen kohteet. Siellä voisi olla vaikkapa lasketteluteemaiset hautajaiset pop-musiikilla, sanoo Erasmus-vaihdossa ollut Ira Vastavirta.

Ira oli kolme viikkoa kansainvälisellä työelämäjaksolla saksalaisissa hautaustoimistoissa. Hän opiskelee seurakunta- ja hautauspalvelualan ammattitutkintoa. Yksi syy opiskelujen aloittamiseen olikin mahdollisuus lähteä Erasmus-vaihtoon ulkomaille.

Ira (oik.) Berliinissä saksalaisen kollegan kanssa.

Vaihdon lopullinen suunnitelma jäi aika viime tinkaan, vaikka vaihdon suunnittelu oli jo aloitettu lähes vuosi sitten. Keskiviikkona tuli tieto tarkemmasta ohjelmasta, torstaina Ira osti lentoliput, perjantaina hän varasi majoituksen ja lauantaina olikin jo lähtö kohti Saksaa. Vaihto-ohjelmassa tuli myös yllätyksenä, että vaihto toteutuisi kolmessa eri kaupungissa: yksi viikko Berliinissä hautaustoimistossa, yksi viikko Düsseldorfissa Saksan hautaustoimistojen liiton toimistossa ja yksi viikko hautaustoimistossa Stuttgartin lähellä sijaitsevassa pienessä kaupungissa Geislingenissä.

Ira listaakin ominaisuuksia, joita olisi hyvä olla kv-vaihtoon lähtevällä opiskelijalla: – Ei kannata turhaan jännittää tai stressata; pitää vain luottaa siihen, että kaikki järjestyy. Reippaasti vain uusiin tilanteisiin ja rohkeasti kysymään, jos jokin asia on epäselvä.

Avoimet ovet krematoriossa

Heti Berliiniin päästyään Ira pääsi käytännön töihin. Hän osallistui mm. vainajien kuljetuksiin sekä hautajaisten järjestämiseen. Hän tutustui eri yhteistyötahojen toimintaan: sairaalat, kirkot, kappelit ja krematoriot. Berliinin krematoriolla oli avoimet ovet. Oli kiertokäyntejä, arkkujen ja uurnien esittelyä ja videoesittelyjä aiheesta. – Siellä oli ns. feikkihautajaiset eli kuvitteellisen vainajan hautajaiset. Ihmiset saivat osallistua ja seurata näitä hautajaisia. Tapahtuma oli todella suosittu ja kaikki eivät mahtuneet mukaan. Näissä hautajaisissa on joka vuosi eri teema. Tänä vuonna teemana oli ekologisuus. Edellisinä vuosina on ollut teemana mm. korona ja nuorena itsemurhan tehneen hautajaiset. Muutenkin hautaustoimistojen mainostaminen on räväkämpää ja värikkäämpää kuin Suomessa. Yksi hautaustoimisto teki podcastia kuolemasta ja netissä silmääni osui toisen hautaustoimiston mainos, jossa oli lapsia maalaamassa arkkua, kertoo Ira.

Arkut ovat yleensä puunvärisiä.

Persoonalliset hautajaiset

Monilla Saksan hautaustoimistoilla on omat tilat. Hautaustoimisto huolehtii kokonaan hautajaisten järjestämisestä: musiikit, kukat, tarjoilut ja puhujat. Geislingenin hautaustoimistossa oli mm. kylmiötila, kappeli, näyttötila ja kahvio muistotilaisuuksien järjestämistä varten. Hautajaisissa vainaja on jo uurnassa, arkkuhautajaisia ei ole paljon. Arkut ovat kaikki puunvärisiä ja puisia; arkkuja myös maalataan vainajan elämän mukaiseksi. – Uurnista löytyy jokaiselle jotakin. Yhteen uurnaan laitettiin esimerkiksi jalkapallojoukkueen Bayern München -logo, kertoo Ira.

Hautausmaita ylläpitävät kaupungit, seurakunnat ja jotkut hautaustoimistot. – Saksassa halutaan yleensä hautausmaalle kivi, jossa on vainajan nimi. Pääsin vierailemaan myös pronssivalimossa, jossa tehtiin koristeita hautakiviin ja muistomerkkeihin. Hautakiviä oli joka lähtöön. Heillä oli suunnitteilla mallihautausmaa, joka esittelisi erilaisia hautakiviä, kuvailee Ira.

Saksan hautaustoimistojen liiton toimisto sijaitsee Düsseldorfissa, missä Ira vietti yhden viikon. Liitto huolehtii hautaustoimistojen edun valvonnasta, tiedotuksesta ja yhteistyöstä. Liitto vastaa mm. hautajaisten ennakkotalletuksista. Saksassa on yleistä, että talletetaan raha etukäteen omia hautajaisia varten. Talletuksella taataan oman näköiset hautajaiset; rahattomana Saksassa ei saa ollenkaan oman nimisiä hautajaisia vaan vainajat haudataan ryhmissä.

Hautajaiset koristellaan vainajan persoonan mukaan.
Uurnien koristelut voivat olla monenlaisia.

Asioita opitaan tekemällä

Münnerstadissa koulutetaan saksalaisia hautausalan työntekijöitä. Siellä aloittaa vuosittain noin 200 opiskelijaa. Koulutus kestää kolme vuotta. Opiskelijat työskentelevät suurimman osan opiskeluajasta hautaustoimistoissa. Sen lisäksi he käyvät opiskelemassa paikkakuntansa lähikoulussa yleissivistäviä aineita kuten saksaa, matematiikkaa ja reaaliaineita. Kolmen vuoden aikana opiskelijat tulevat yhteensä noin viideksi viikoksi opiskelemaan Münnerstadin oppilaitokseen, jossa harjoitellaan käytännössä hautaustoimistoissa tarvittavia taitoja.

Hautausmaalla oli varattu erikseen oma nurkka, jossa pystyttiin harjoittelemaan hautapaikan tekemistä ja arkun laskemista. Keskellä kylää oli harjoituskappeli, jossa oli Iran vieraillessa opintoihin liittyvä näyttö käynnissä. Opiskelijoiden piti bongata viisi virhettä kappelissa mm. esillä oli vääriä uskonnollisia symboleja, siunauspöydän liina oli rypyssä ja istumapaikat oli aseteltu väärin. Kappelin varastossa oli erilaisia koristeita hautajaisia varten: suksia, pokaaleja ja leikkiautoja – Saksassa hautajaisten koristelu tehdään vainajan mielenkiinnon mukaan. Oppilaitoksessa oli puutyöluokka, jossa harjoiteltiin mm. kahvojen laittamista arkkuihin. Näyttökokeessa opiskelijan pitää osata kertoa arkun rakenne tarkasti. Kirjastossa oli kirjojen lisäksi myös kylpyamme pyörillä. Siinä harjoitellaan, miten vainaja saadaan pois kylpyammeesta. Oppilaitoksesta löytyi myös preparointitilat, jossa järjestetään mm. palsamoinnin erityiskurssi.

Näytössä piti etsiä kappeliin lavastetuista hautajaisista viisi virhettä.

Perustutkinnon jälkeen on mahdollisuus suorittaa ns. ylempi Meister-tutkinto, jossa syvennytään tarkemmin aiheeseen. Meister-tutkinto vaaditaan yleensä oman yrityksen perustamiseen monella alalla. Tämä ei ole vielä pakollista hautaustoimistoalalla, mutta sertifikaatin omaavilta yrityksiltä vaaditaan tämä koulutus.

– Kv-työelämäjaksolle kannattaa lähteä, jotta näkee erilaisia, uusia toimintamalleja. Hautaustoimistoalaa tehdään yleensä pienissä piireissä. Tärkeätä on itsensä haastaminen. On myös hyvä pohtia miksi ja miten jokin tehdään ja voisiko asian tehdä jollakin muulla tavalla. Voi löytää erilaisia vaihtoehtoja toimintaan, kertoo Ira.

Teksti: Niina Heikkilä
Kuvat: Ira Vastavirta

Lisää artikkeleita