Räpäytin pari kertaa silmiäni: he todellakin juovat pienen lasin viiniä koulun lounaalla. Olin job shadowing -jaksolla pienessä kylässä Portugalissa, Atlantin rannikolla. Oli ihanaa.
Viidentuhannen asukkaan kylä Vila Nova de Milfontes Portugalissa, Atlantin rannikolla. Valkoisia taloja, joku vaellusreitti, koulun yhteydessä asuntola ja päiväkoti. Joku on tulossa minua vastaan bussipysäkille, mutten tiennyt, onko hän mies vai nainen. Tässä kaikki, mitä tiesin tulevasta Erasmus+-viikostani etukäteen.
Se ei haitannut yhtään, sillä tällä tavoin matkustan muutenkin. En halua enkä jaksa suunnitella liikoja. Otan vastaan sen, mitä tulee. Ja yleensä aina hyvää tulee, kun menee paikallisten pariin.
Olen päässyt Erasmus-vaihdon job shadowing -jaksolle nyt kolme kertaa, elikäs havainnoimaan erimaalaisten opettajien työskentelyä. Kaikki jaksot ovat olleet hienoja ja todella opettavaisia, mutta tämä oli ylivoimaisesti paras. Olin Instituto de Nossa Senhora de Fatima -nimisessä koulussa ensimmäisestä päivästä lähtien kuin kuuluisin sinne. Jos asuisin Portugalissa, hakisin sinne välittömästi töihin (ja tienaisin puolet vähemmän kuin Suomessa). Luulin, ettei voi olla kivempaa työyhteisöä ja parempaa henkeä kuin Linnasmäen opistolla, mutta näköjään voi.
Seurasin opetusta täydet työpäivät enkä väsynyt yhtään, vaikken osaa portugalia. Nauroinkin, että on paljon rentouttavampaa katsoa muiden työskentelyä kuin työskennellä itse. Tai no, englanniksi kommunikointi tietysti vei energiaa.
En mitenkään pysty tiivistämään viikkoani pieneen tekstinpätkään. Tiedän, että paljon se jätti sydämeeni. Ja toivon, että siitä paljosta pystyn siirtämään osan työhöni opettajana.
10 eroa koulujen välillä
Tässä muutama nosto, miten Instituto de Nossa Senhora de Fatima ja Linnasmäen opisto eroavat toisistaan:
1. Linnasmäen opiston vieressä on ihana metsä. Portugalissa heti koulun takana on joki ja pienen matkan päässä meri. Huikeat maisemat! Molemmat koulut onneksi hyödyntävät näitä luonnon lahjoja. Vila Nova de Milfontesissa pääsin opiskelijoiden kanssa melomaan ja Rota Vicentina -vaellusreitille.
2. Linnasmäen opistossa on jos jonkinlaista linjaa. Instituto de Nossa Senhora de Fatimassa on luokat 5-9, lukio, ammattikoulun matkailulinja ja koulun oma päiväkoti. Linnasmäen opiston ryhmäni KOVOma23:n Anastasiia ja Oleksandra lähtivät Vila Novan päiväkotiin kahdeksi viikoksi vaihtoon. Päiväkoti eroaa suomalaisesta ainakin siinä, että siellä ryhmässä on noin kaksikymmentä lasta ja kaksi työntekijää, kun meillä on kolme.
3. Linnasmäen opistossa on respa, jossa on iloisia ja avuliaita työntekijöitä. Vila Novassa on vahtimestari Madalena, joka on yksi koulun ehdottomista enkeleistä. Hän tuli pelastamaan minut sunnuntai-iltana, kun olin juuri saapunut ja onnistuin jäämään jumiin eteiseen. En päässyt sisälle enkä ulos. Näin jo itseni nukkumassa yön eteisen kivilattialla.
4. Vila Novassa vanhan kivikoulun luokissa kaikuu, mikä on ihan kamalaa, jos siihen ei ole tottunut. Luojan kiitos Linnasmäen opistolla ei kaiu.
5. Vila Novan opetus on hieman perinteisempää, ainakin se minkä näin, ja seurasin kyllä monen opettajan tunteja. Tunnit olivat pitkälti opettajavetoisia, enkä nähnyt kertaakaan parityöskentelyä tai pienryhmätyöskentelyä, jotka taas ovat Linnasmäen opistossa yleisiä työskentelymuotoja. Monessa Vila Novan peruskoulun luokassa meditoidaan tunnin aluksi; aion ehdottomasti kokeilla samaa.
6. Molemmissa kouluissa on asuntola. Meillä asuntolassa asuu opiskelijoita ja ulkopuolisia hostellivieraita. Vila Novan koulun asuntolassa ei asu enää opiskelijoita, ja itse asiassa olin toukokuun viikon ainoa asukas. Sen verran kummallista se oli, että huomasin kurkkaavani joka kerta huoneeseen tullessani sängyn alle, just in case siellä lymyilisi joku.
7. Portugalilaisessa kulttuurissa kosketellaan enemmän. Ystävää tervehditään aina antamalla poskisuudelma molemmille poskille. Myös opettajat koskettavat oppilaita ja opiskelijoita enemmän kuin Suomessa: he saattavat silittää poskesta tai rutistaa ohimennen. Opettajat ovat muutenkin opiskelijoille poikkeuksellisen lämpimiä.
8. Vila Novassa koulun henkilökunta ja opiskelijat syövät eri rakennuksissa. Henkilökunnan ruokailutilassa tiskillä on punaviiniä, jota aika moni juo lasillisen lounaalla. Onhan kyseessä kuitenkin Portugali. Linnasmäen opistossa henkilökunta juo vettä, maitoa tai piimää.
9. Linnasmäen opistossa nauretaan ja huumori kukkii, mutta Vila Novassa meininki oli välillä suorastaan riehakas. Opettajat olivat todella kiireisiä, mutta samaan aikaan näytti siltä, että heillä oli koko ajan hauskaa. Olin itsekin Portugalissa paljon eläväisempi kuin Suomessa.
10. Lähde sinä itse katsomaan se kymmenes ero, ihan mihin vaan. Job shadowing opettaa ainakin minua paljon enemmän kuin jotkut hikiset koulutuspäivät.
Teksti ja kuvat: Tiina Hämäläinen, Linnasmäen opisto