Tukholman päiväkodeissa ryhmävaihdossa
Ruotsin ryhmävaihtoon toukokuussa 2023 osallistui kahdeksan lastenohjaajaksi opiskelevaa neljästä eri oppilaitoksesta. Opiskelijat työskentelivät kaksi viikkoa Tukholman suomenkielisissä päiväkoti-ryhmissä. Ryhmän mukana oli opettaja tukihenkilönä, jonka tehtävänä oli tukea opiskelijoita eri arkielämän asioissa mm. matkustaminen, työssäoppiminen ja vapaa-aika. Alla pääset tutustumaan opiskelijoiden kokemuksiin Tukholmassa:
Lähdimme 9.5. iltalaivalla Turun satamasta. Turun satamassa näimme myös muut vaihtoon lähtevät ensi kertaa. Jännitystä oli ilmassa, mutta pääsimme nopeasti tutustumaan toisiimme. Loppuilta menikin toisiin ja laivaan tutustuessa ennen nukkumaanmenoa, sillä herätys oli aikainen.
Ensimmäinen päivä Ruotsissa
Saavuimme Ruotsin satamaan 6:30. Sieltä matka jatkui kohti meidän majoitus paikkamme Hostel Zinkensdammia. Majoitus oli rauhallisella puistoalueella, josta oli hyvät kulkuyhteydet kaikkialle. Kun olimme jättäneet tavaramme hostellille, lähdimme metrolla kohti vanhaa kaupunkia, jossa saimme tutustua paikkoihin omatoimisesti tai ryhmävastaavan kanssa. Pääsimme myös käymään Tukholman suomalaisessa seurakunnassa vierailulla. Sekä kävimme myös koko ryhmän kanssa syömässä.
Työssäoppimisen ensimmäinen päivä
Tiistai-aamulla jokainen meistä lähti kohti omia työssäoppimispaikkoja. Työpäivämme kestivät klo 9-15. Ensimmäinen päivä meni päiväkodin tapoihin, lapsiin ja henkilökuntaan tutustuessa.
Päiväkotimme: Vaihtoon meidät oli jaettu kolmeen eri päiväkotiin. Tallens Förskolaniin, Finska Förskolaniin ja Kaksi Kieltä -esikouluun. Näistä enemmän tietoa alla.
Päiväkoti: Tallens Förskolan
Tallens Förskolan on päiväkoti, joka sijaitsee lähellä Handenin eteläosaa. Päiväkodin vieressä oli koulu,
urheilukenttä, metsää sekä leikkipuistoja, joten päiväkoti oli kyllä todella kivassa paikassa. Meillä matkat työssäoppimispaikalle kestivät lähemmäs tunnin, sillä matkaan mahtui kävelyä ja 30 minuutin junamatka. Reissun aikana ainakin oppi käyttämään paikallista liikennettä hyvin.
Päiväkodissa on kaksi suomenkielistä ryhmää, joissa itse olimme työssäoppimisen ajan. Ryhmässä lapset olivat 1-5 vuotiaita ja he olivat kaksikielisiä, joten samalla tuli itsellekin pientä kertausta ruotsin kielestä. Näillä ryhmillä oli käytössä myös Reggio Emiliaan inspiroitunutta toimintaa, joka tarkoitti meillä sitä, että retkeilimme paljon sekä käytimme paljon omia luovia taitojamme.
Päiväkodissa oli todella ihanaa henkilökuntaa: päiväkodin piha oli todella suuri, missä lapset saivat vapaasti touhuta. Päiväkoti oli rakennuksenakin todella suuri: sisältä löytyi paljon erilaisia ryhmien tiloja, yhteinen luova tila, yhteinen ruokala ja nukutushuone. Suurimpana erona suomalaiseen päiväkotiin oli, että työntekijöillä on 30 minuutin oma ruokatauko, eikä ruokaa syödä lasten kanssa.
Päiväkoti: Finska Förskolan
Päiväkoti sijaitsee Södermalmin alueella, kerrostalojen sisäpihalla. Finska Förskolanissa on kolme ryhmää, jotka ovat kaikki suomenkielisiä, mutta osa lapsista vastaili ruotsiksi. Lapsia koko talossa oli yhteensä noin 45.
Päiväkodin piha oli iso ja sen lähellä on puistoja ja leikkipuistoja. Päiväkodin sisätilat olivat melko samanlaiset kuin meillä Suomessa. Ryhmätilan pöydät olivat todella matalia ja aikuisen oli niissä hankala syödä. Lepohuone erosi todella paljon siitä, mihin Suomessa ollaan totuttu: pieni huone täynnä patjoja, lapset nukkuvat päiväunet siskonpedissä ja he tuovat kotoa omat lakanat. Toinen iso eron suomalaiseen päiväkotiin verrattuna on
työntekijöiden puolen tunnin tauko, jonka aikana sai halutessaan poistua työpaikalta. Muutamana lämpimänä päivänä kävin lähipuistossa jäätelöllä tauon aikana. Päiväkodin henkilökunta oli mukavaa, ystävällistä ja he kaikki puhuivat suomea. Majoituksesta päiväkotiin oli vain muutama kilometri. Matkan oppi hyvin ja matkan varrella oli kiva puisto sekä paljon ruotsalaisia kerrostaloja.
Päiväkoti: Kaksi kieltä
Kaksi kieltä -esikoulu sijaitsee lähellä Odenplania (odininaukiota). Matka majoitukselta esikouluun kesti noin 30min. Esikoulu on pieni ja viihtyisä, kerrostalojen yhteydessä ja piha kerrostalojen sisäpihalla. Kaksi kieltä päiväkodissa on kaksi ryhmää, toisessa vanhempia lapsia noin 3-6 -vuotiaita ja pienemmissä tämän alle.
Suurin osa lapsista on suomenkielisiä tai kaksikielisiä, jotkut osasivat jopa kolmea kieltä. Viikon aikana käytiin aina kahtena päivänä retkellä lähiympäristössä. Suurimpina eroina huomasin suomalaiseen päiväkotiin, että täällä nukkui vain nuorimmat päiväunet, sekä aikaisemmin mainittuna jo 30 minuutin tauko. Henkilökunta oli erittäin mukavaa ja tsemppaavaa.
Viikonloppu Ruotsissa
Lauantaina kävimme ryhmän kanssa Junibackenissa tutustumassa. Junibacken on lastenmuseo, jossa on Astrid Lindgrenin satuja tehty näkyväksi ja koettavaksi lapsille. Sisälle on rakennettu esim. Peppi Pitkätossun talo, Viirun ja Pesosen talo ja monen muun tutun hahmon. Siellä oli myös satujuna, jossa pääsi kuulemaan ja näkemään pätkiä saduista.
Viimeinen päivä Ruotsissa
Aamulla osa meistä lähti vielä päiväksi päiväkoteihin ja toiset odottivat hostellilla. Kun kaikki olivat päässeet takaisin hostellille lähdimme matkalaukkujen kanssa kohti satamaa.
Tämä päivä tuntui todella pitkältä, sillä odottelua oli paljon. Laivalla kävimme vielä syömässä ennen nukkumaan menoa.
Aamulla olimme Turun satamassa 7.30. Siellä sanoimme vielä heipat kaikille ja matkat alkoivat kohti omia koteja.
Loppufiilikset reissusta
Mielestämme matka oli opettava ja ihana kokemus ja suosittelemme muillekin tarttumista tällaisiin reissuihin. Matkan aikana pääsee tutustumaan maailmaan ja erilaisiin tapoihin. Ryhmävaihdossa oli myös ihanaa päästä tutustumaan uusiin ihmisiin. Reissu oli tehty meille myös helpoksi, kun kaikki varaukset olivat tehtyinä meidän puolesta.
Teksti ja kuvat: Emilia M. ja Emilia L. Turun opistolta sekä Ella Portaanpään opistolta