Search

Ihan tavallinen timantti vaan

Alexa Mäenpään mielestä parasta opistovuodessa on ollut oikislinjan opettaja Henkka ja oma ihana asuntolaporukka. “Toivon, että asuntolan tyypeistä tulee elinikäisiä kavereita.”

”Olen ihan tavallinen ihminen vaan, vaikka valmistaudunkin oikeustieteellisen pääsykokeisiin. Ei ole lukiosta huippupapereita, eikä ole Einstein-aivot”, Linnasmäen opiston oikisopiskelija Alexa Mäenpää kuvailee itseään.

Ihmisenä Alexa ei todellakaan ole ihan tavallinen vaan. Hän on tuntemattomallekin poikkeuksellisen aito, lämmin, rehellinen, maanläheinen, realistinen ja oikeasti läsnä. Nuoresta iästään huolimatta viisas.

”Täyttä timanttia”, sanoo yksi opettaja.

”Jos tie oikeustieteelliseen ei jostain syystä aukeaisi, hänestä tulisi hyvä opettaja”, sanoo toinen.

Mutta Alexa lähtee siitä, että tie oikeustieteelliseen aukeaa, ja siksi hän on opiskellut tämän lukuvuoden opiston oikeustieteen linjalla. Annetaan Alexan kertoa, millaista se on ollut.

Kaikki alkoi itse asiassa TikTokista.

”Aina toitotetaan, että oikeustieteelliseen on vaikea päästä. Tämä maine tiputtaa monta hakijaa. Olin lukiossa keskiverto-oppilas. Pidin varsin selvänä, että lukiopapereilla en pääse oikikseen”, Alexa Mäenpää juttelee Linnasmäen opiston pihassa.

“Soitin etukäteen asuntolan Katrille”

Alexa on ollut kova TikTokin käyttäjä. Hän selasi sitä huvikseen viime keväänä ja törmäsi nuoreen naiseen, joka opiskeli hammaslääketieteellisessä. Tie sinne oli kuulemma auennut, koska hän oli opiskellut Linnasmäen opiston lääkislinjalla – silloin opiston nimi oli vielä Turun kristillinen opisto.

”Tuli olo, että toi pitää tutkia. Opiston nettisivuilta sitten löytyi myös oikeustieteelliseen valmistava koulutus. Ja kerrankin hakuaikaa oli vielä jäljellä. Yleensä mulle käy niin, että hakuaika on loppunut kuukausi aiemmin.”

Alexa tarttui luuriin ja soitti opistolle. Hän ei soittanut oikislinjan opettajalle tai opintotoimistoon. Hän soitti asuntolan ohjaajalle Katri Loukolle.

”Soitin Katrille ja kyselin kaiken. Kysyin, minkälainen sali opistolla on ja minkälainen aamupala.”

Alexa on nimittäin kotoisin Tampereelta, joten viikot pitäisi asua opiston asuntolassa.

Viime kesänä hän sitten reissasi kaksi kuukautta kaverinsa kanssa Aasiassa, kun tervetulokirje opistolta napsahti sähköpostiin.

”Ajattelin, että jes, ei tarvi mennä syksyllä töihin, vaikka olenkin tykännyt kiskoa ratsastussaappaita teinien jalkaan. Nyt vien omia tavoitteitani eteenpäin.”

Videopeliä asuntolan oleskeluhuoneessa.

Viime keväänä iski ramppikuume

Alexa ei tullut opiston oikislinjalle suoraan lukiosta. Hän kirjoitti ylioppilaaksi keväällä 2021 ja työskenteli sen jälkeen tamperelaisessa hevostarvikeliikkeessä, ja työskentelee osittain vieläkin. Hän on kuitenkin hakenut kaksi kertaa lukemaan oikeustiedettä yliopistoon: heti kirjoitusten jälkeen testimielessä ja viime keväänä.

”Ensimmäisellä kerralla luin vain mielenkiintoisimman kirjan. Onhan se selvä, ettei sellaisella panostuksella pääse sisään. Viime keväänä luin kaikki kirjat, mutten mennyt pääsykokeisiin. Tuli ramppikuume. Olin opiskellut yksin nollapohjalta, mulla oli takana vain yksi lukion lakitiedon kurssi. Se oli liian iso taakka mulle.”

Ja sitten se taas tulee: ”Kun olen ihan tavallinen ihminen vaan.”

Ylioppilaskirjoituksissa Alexa kirjoitti arvosanoja E, C ja B. Matematiikkaa hän ei kirjoittanut ollenkaan, koska on siinä omien sanojensa mukaan niin huono.

”Oikiksesta on käsitys, että pitää olla E:n paperit ja muutama L joukossa. Oikeasti pääsykoe ratkaisee. Ylioppilaskirjoituksissa on vielä ihan teini, ei kannata juuttua liikaa siihen. Niin moni asia vaikuttaa, miten kirjoitukset menevät. Opiston oikislinjalla iso osa on keskivertopapereilla.”

Alexa päätti alansa jo kahdeksannella luokalla.

”Lakialalla saa hyvin rahaa, ja töitä riittää. Mulla on vahvuuksia tähän: olen kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja omaksun hyvin isoja kokonaisuuksia. Lisäksi tämä on akateeminen ala, missä tarvitaan hyvin vähän matematiikkaa.”

”Toivoisin, että asuntolatyypeistä jäisi kavereita. Parasta olisi, jos kaikki pääsisivät Turkuun opiskelemaan. Viimeistään sitten kymmenen vuoden päästä pidetään asuntolakokous ja katsotaan, ovatko kaikki päässeet sinne, minne ovat toivoneet.” Kuvassa Samuli, Valtteri, Matti, Nella, Aino, Alexa, Jasmi ja Anna.

Avantouintia, bingoa ja Halloween-juhlaa

Opistovuodesta Alexa nostaa jalustalle kaksi asiaa: toinen on asuntolaporukka Katri-ohjaajaa myöten, ja toinen on oikislinjan opettaja Henrik Elfving.

Alexa asui ensin kahden hengen huoneessa, mutta sitten kämppis muutti yhteen poikaystävänsä kanssa ja Alexa jäi yksin. Se osoittautui toimivaksi.

”Oma rauha on mulle super tärkeetä.”

Alexan mukaan heidän asuntolaporukkansa on ”älyttömän, älyttömän hyvä”. Tiiviiseen porukkaan kuuluu kolmetoista VAPS-opiskelijaa: oikeustieteen, lääketieteen ja kasvatustieteen linjalaisia. Eniten aikaa tulee vietettyä yhteiskeittiössä.

”Leivottiin pipareita samalla, kun katsottiin linnanjuhlia. Sit katotaan Temppareita ja Viidakon tähtösiä, kun niissä on meidän suosikki- ja inhokkijulkkiksia”, Alexa nauraa.

Asuntolaohjaaja Katri järjestää paljon toimintaa. On käyty Järvelässä avantouimassa ja Karibian kylpylässä, on ollut bingoa, Halloween-juhlaa ja grillailua. Pari kertaa viikossa asuntolaporukka pelaa lentopalloa opiston liikuntasalissa, Katri muiden mukana.

”Just toivottiin uutta pöytäjalkapalloa, niin Katri oli, että onnistuu. Katri on aivan mahtava, hän antaa itsestään paljon työhön.”

Ainoa miinus asuntolassa asumisessa on ollut se, että aika usein huone pitää luovuttaa viikonlopuksi. Alexaa sekään ei ole haitannut, sillä hän on matkustanut viikonloppuisin aina Tampereelle perheen ja poikaystävän luo. Arkisin opiskelija saa tulla ja mennä asuntolaan, miten haluaa.

”Ollaan me käyty joskus baarissakin”, Alexa virnistää.

Kymmenen vuoden päästä Alexa haluaisi työskennellä omassa lakifirmassa. Hän antaisi mielellään lakineuvontaa vaikka perheenjäämistöasioissa. ”Niistä maksetaan hyvin, ja ihmisillä on aina ongelmia perintöasioissa ja tulee aina olemaan. En haluaisi olla asianajajana missään hirveissä rikostapauksissa.”

Mukana murhaoikeudenkäynnissä

Henrik Elfving opettaa suurimman osan oikislinjan kursseista ja on oikiksen ryhmänvastaava.

”Henkka on enemmän kuin hyvä opettaja. Hän on aivan mahtava opettaja ja persoona. Opetus on hänelle elämäntyö, hänet on luotu tähän hommaan. Hän tykkää nuorista ja nauttii niin aidosti opetustyöstä.”

Alexa sanoo, että Henkka panostaa työhönsä tosi paljon. Hän jaksaa vääntää rautalangasta, vaikka tahti onkin topakka.

Alexa muistelee, että Henkka on varatuomari ja on vahvistanut työkseen isyyksiäkin. Henkka kertoo joka päivä jonkin tarinan kokemuksistaan.

”Ja niitä kyllä riittää”, Alexa hymyilee.

Henkka vie opiskelijoita käräjäoikeuden ja hovioikeuden istuntoihin. Alexan ryhmä on käynyt seuraamassa taponyritys- ja murhayritysoikeudenkäyntiä. Sen jälkeen opiskelijat ovat saaneet äänestää, millainen tuomio tulee.

”Todella rankkoja juttuja, mutta super mielenkiintoista!”

Pääsykoetehtäviä luokassa.

Intensiivijaksolla oma tutor

Koulupäivät kestävät yleensä aamukahdeksasta yhteen tai kahteen iltapäivällä. Sen enempää tietoa ei Alexan mukaan pystyisi omaksumaankaan.

”Sen jälkeen on up to you, mitä teet. Itse käyn salilla aina koulun jälkeen. Sen jälkeen rentoudun asuntolakaverien kanssa tai katson Salkkareita huoneessani.”

Lukuvuoden aikana ryhmä on suorittanut kolme avoimen yliopiston kurssia ja sen lisäksi pienempiä opiston kursseja. Avoimen yliopiston kurssit ovat työoikeus, rikosoikeus sekä perhe ja jäämistö. Opiston omia kursseja ovat olleet esimerkiksi esineoikeus ja sopimusoikeus.

Oikeustieteen opintojen lisäksi on ollut kurssit ruotsista ja suomesta.

”Pääpaino on tietysti tulevissa pääsykokeissa, mutta kurssit luovat pohjatietoa. Nämä tukevat toisiaan. Samalla opiskelutahti pysyy päällä.”

Tehtäviä tehdään paljon, usein vanhoja pääsykoetehtäviä. Ne eivät Alexan mukaan ole olleet ylitsepääsemättömän vaikeita. Päinvastoin ne luovat uskoa tulevaan.

Tenttikirjoja Alexa ei ole lukenut kannesta kanteen, sillä hän ei ole halunnut väsyttää itseään täysin ennen pääsykoetta. Tentit ovat silti menneet Alexan omaksi yllätykseksi ihan hyvin.

”Se, että painaa täydellä höökillä avoimen tentit ja opiston omat tentit, ei välttämättä palvele pääsykokeissa. Kursseista ei välttämättä tule mitään pääsykokeisiin.”

Pääsykoekirjat julkaistaan vasta huhtikuun lopulla, ja siitä alkaa kolmen viikon intensiivijakso, niin opiskelijoilla kuin Henkallakin. Silloin opetusta on aamukahdeksasta ruokailuun, minkä jälkeen opiskelijat voivat lukea itsenäisesti.

”Henkka on täällä silloin varmaan nukkumaan menoon asti”, Alexa arvelee.

Intensiivijaksolle jokainen opiskelija saa vanhasta oikislinjalaisesta oman tutorin, joka on tukena pääsykokeisiin asti.

”Hänelle voi onneksi avautua.”

Porukalla Trampolin parkissa.

Pääset sinne, mihin uskot

Alexa tietää, että kun toukokuun 23. päivän pääsykokeet lähenevät, jännitys kasvaa.

”Tulee itseluottamuksen puute, kun aina mainostetaan, että oikikseen on super vaikea päästä. Nyt on kyllä luottavaisempi olo, kun on Henkan tuki. Välillä mietin, stressaako Henkka yhtä paljon kuin me meidän sisäänpääsyä.”

Alexa arvelee jännityksen tulevan siitä, että 7 000 muutakin hakee ja taso on kova. Ja hän haluaa päästä sisään niin kovasti, mieluiten Turkuun.

Alexa uskoo mielen voimaan. Pääsykokeesta ei kannata tehdä isoa mörköä; ihmiset sinne kuitenkin pääsevät.

”Ajattelen, että oma tie vie sinne, mihin uskot. Tiedätkö lucky girl -syndrooman? Uskot vaan, että olet hyvä ihminen ja sulle tapahtuu hyviä asioita.”

Good luck lucky girl!

Alexan vinkki vitonen

1) Lukuvuoden hinta: ”Lähiopetus ja asuntola-asuminen maksoivat lukuvuonna 2023–2024 yhteensä 5 280 euroa. Ei paha. Moni maksaa kuukauden valmennuskurssista Teamsissa 1 500 euroa, eikä etäkoulutus palvele niin hyvin yksilöllisiä tarpeita.”

2) Yllättävintä oikisopinnoissa: ”Pienesti on yllättänyt, kuinka abstraktia oikeustiede on. Rikosoikeudessa tahallisuuden muotoja ovat esimerkiksi todennäköisyystahallisuus, seuraustahallisuus ja olosuhdetahallisuus.”

3) Kesäsuunnitelma: ”Tampereelle kesätöihin hevostarvikeliikkeeseen tai pesulaan. Pakko päästä välillä kartuttamaan varallisuutta.”

4) Lakivinkki: ”Toisen päälle sylkeminen voi täyttää kunnianloukkauksen tunnusmerkistön.”

5) Elämänohje: ”Jos haluaa muutosta, se on vain tehtävä. Sopeutuminen huonoon tilanteeseen yleensä kyynistyttää.”

Teksti: Tiina Hämäläinen
Kuvat: Tiina Hämäläinen ja Alexa Mäenpään albumi

Voit lähettää tietoturvallisesti esimerkiksi henkilötietoja sisältäviä asiakirjoja ja viestejä turvasähköpostilla. Tästä voit lukea ohjeet turvasähköpostin lähettämiseen.

Lisää artikkeleita